Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006


Ημερομηνία: 2 Αυγούστου 2006
Ώρα: 9:00 το πρωί
Τόπος: Πειραιώς 40 (είσοδος Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) 

Το συμβάν: 
Οδηγός τουριστικού λεωφορείου νεαρής ηλικίας, το οποίο έχει σταματήσει μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου για να παραλάβει γκρουπ τουριστών ασιατικής καταγωγής, διαπληκτίζεται με ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. επίσης νεαρής ηλικίας, ενώπιον των έκπληκτων τουριστών, οι οποίοι κρατούν διακριτική απόσταση (ασφαλείας) από το λεωφορείο και τον διαπληκτισμό. Προφανώς έχει προηγηθεί παρέμβαση του ειδικού φρουρού για μετακίνηση του λεωφορείου (οι παριστάμενοι αναφέρουν άφιξη του Υπουργού λίγο νωρίτερα), ενώ σύσσωμη η φρουρά της εισόδου του Υπουργείου ισχυρίζεται ότι ο οδηγός «χτύπησε» τον ειδικό φρουρό. Λίγο αργότερα επεμβαίνει η Άμεση Δράση και, μετά από αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ οδηγού και ειδικού φρουρού, κατά τις οποίες ο τελευταίος παραμένει ανένδοτος και ζητά τη σύλληψη του οδηγού με την αυτόφωρη διαδικασία, ο οδηγός συλλαμβάνεται και οδηγείται στο Τμήμα. 

Χαρακτηριστικά: 
Ο οδηγός πιθανότατα αντέδρασε άσχημα στην παρέμβαση του ειδικού φρουρού και συνεπώς φταίει. 
Ο ειδικός φρουρός είναι σαφώς εκνευρισμένος και δείχνει να αυτοελέγχεται οριακά (σε κάποια στιγμή άνοιξε και το γκλόμπ του και στη συνέχεια δυσκολευόταν για πολλή ώρα να το κλείσει), ενώ είναι πολύ πιθανό η άφιξη του Υπουργού να επηρέασε αρνητικά τον τρόπο παρέμβασής του για τη μετακίνηση του λεωφορείου.
Ο φύλακας (εταιρείας
security) του Υπουργείου μάλλον ενισχύει την ένταση που έχει δημιουργηθεί για όλη την ώρα που εξελίσσονται οι «διαπραγματεύσεις».
Ο οδηγός του λεωφορείου πλέον είναι απελπισμένος, αντιμετωπίζοντας το αυτόφωρο αλλά ίσως και πιθανή απόλυση από τη δουλειά του.
Οι άνδρες της Άμεσης Δράσης επιδεικνύουν ιδιαίτερη ψυχραιμία και σύνεση στην αντιμετώπιση του συμβάντος, ανάλογη των περιστάσεων (δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιον εγκληματία).

Παρατηρήσεις:
Ο οδηγός του λεωφορείου, ακόμη και αν «αντιστάθηκε» στον ειδικό φρουρό, δεν φέρθηκε «εγκληματικά», μέλημά του ήταν να κάνει τη δουλειά του, αν και πιθανότατα αντέδρασε υπερβολικά και λανθασμένα.
Ο ειδικός φρουρός, φαίνεται να επέδειξε «υπερβάλλοντα ζήλο» στην προσπάθειά του να απομακρύνει το τουριστικό λεωφορείο κατά την άφιξη του κ. Υπουργού, ο οποίος  «ζήλος» ήταν διάχυτος κατά την περαιτέρω εξέλιξη του περιστατικού.

 Αποτέλεσμα:
Μια κοινότυπη αψιμαχία α λα ελληνικά μέσα στο κατακαλόκαιρο εξελίχθηκε σε σύλληψη ενός απλού πολίτη την ώρα της δουλειάς του, ενώπιον έκθαμβων τουριστών από μια χώρα με πολύ διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία από την ελληνική. 

Το ίδιο βράδι:
Στο ραδιόφωνο ακούγεται η διαφήμιση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ με το μήνυμα ότι πρεσβευτές της Ελλάδας απέναντι στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είμαστε όλοι εμείς που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Ειρωνεία της τύχης ή σχήμα οξύμωρο? 

Υπενθύμιση:
Τα όργανα της τάξης πέραν του να επιβάλλουν την τάξη όταν και όποτε απαιτηθεί σύμφωνα με τους νόμους και το σεβασμό της ελευθερίας των πολιτών, έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση και να διασφαλίζουν την τάξη με την ωριμότητα και τη συμπεριφορά τους, η οποία πρέπει να είναι πάντα ανάλογη των περιστάσεων – οιαδήποτε υπέρβαση παραπέμπει σε μορφές «κατάχρησης εξουσίας» που θυμίζουν εποχές χωροφυλακής υπό καθεστώτα που θα θέλαμε όλοι να αποβάλουμε από τη μνήμη μας, αλλά και ακόμη και στις μέρες μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε πολύ επικίνδυνες για την κοινωνία μας καταστάσεις (βλ. δολοφονία διαδηλωτή στο Τορίνο, δολοφονία υπόπτου στο Λονδίνο, ξυλοδαρμούς αθώων διαδηλωτών στους δρόμους της Αθήνας, πίεση και λιποθυμίες ηλικιωμένων συνταξιούχων κλπ.).
 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα