Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΙΟΥ 2009 (A')  


«Η περίπτωση της Plias ABEE (Παπουτσάνης) - Εργοδοτικές αυθαιρεσίες και η απόφαση του Ελληνικού Δικαστηρίου»

 Στον κατάλογο των εταιρειών που με πρόσχημα την χρηματοοικονομική κρίση να καταπνίξουν ετσιθελικά και αυθαίρετα κάθε συνδικαλιστική φωνή και δράση προστέθηκε και το εργοστάσιο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ του ομίλου PLIAS A.B.E.E με την απόλυση 9 εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ: «Η διοίκηση του ομίλου PLIAS A.B.E.E δεν σεβάστηκε ούτε την απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερoύς συνάντησης η οποία έγινε παρουσία του Γ. Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, εκπροσώπων της ΓΣΕΕ - Ομοσπονδίας και του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας, για μια δεύτερη συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση αποδεκτής λύσης»

Με την υπ.αριθμ. 2842/2009 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά απορρίφθηκε όμως το αίτημα της εργοδοτικής πλευράς να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην εταιρείας Plias ABEE (Παπουτσάνης) και να διωχθούν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου.  Η παρέμβαση της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας οδήγησαν το δικαστήριο σε μια τεκμηριωμένη και σημαντική απόφαση που ενισχύει τον αγώνα και την πάλη των συνδικάτων ώστε να αποκρούσουν την πολιτική των απολύσεων, των αυθαιρεσιών και της καταπάτησης του συνταγματικού δικαιώματος της Απεργίας.

Η έγκαιρη αντίδραση και η συντονισμένη επέμβαση από την εργατική πλευρά πέτυχαν μια μικρή αλλά σημαντική νίκη στους δύσκολους εργασιακά καιρούς μας.

(βλ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ 28/05/2009 & 25/05/2009)