Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 (Β')  


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ 28/3/2009

Άνοιξαν την κερκόπορτα στον εργασιακό Μεσαίωνα

Η κρίση άλλοθι για ελαστικό ωράριο και ψαλίδι στους μισθούς

Σε πλήρη ανατροπή των μισθολογικών, αλλά και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων οδηγεί η καθιέρωση της εβδομάδας των τεσσάρων εργάσιμων ημερών ακόμη και από επιχειρήσεις που μέχρι και το 2008 εμφάνιζαν μεγάλη κερδοφορία να σπεύδουν τώρα να φορτώσουν μόνο στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις της κρίσης. Πρόκειται για τη νέα «μόδα» στην αγορά εργασίας, που πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης παίρνουν τη «μορφή χιονοστιβάδας» και προχωρά σε απεργία στις 2 Απριλίου με αίτημα «να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση». Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας επιδρά άμεσα τόσο στον μισθό όσο και στη σύνταξη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που δουλεύει τέσσερις αντί για πέντε ημέρες θα δει το εισόδημά του να μειώνεται από τα 1.000 στα 800 ευρώ, ενώ για να μπορέσει να ανοίξει την «πόρτα» εξόδου, αντί για 35 έτη ασφάλισης θα πρέπει να συμπληρώσει 42! {..}

11 εταιρείες παραβίασαν τις συμβάσεις εργασίας

1. «ΑΛΟΥΜΙΛ»: Μείωσε το ημερήσιο ωράριο από 8 σε 6 1/2 ώρες σε 1.300 εργαζόμενους

2. «Ηellenic Steel»: Διαθεσιμότητες 5 και 10 ημερών σε 300 εργαζόμενους

3. «ΠΥΡΑΜΙΣ»: Εβδομάδα 4 από 5 ημερών για 150

4. «ΜΩΡΑΪΤΗΣ»: Εβδομάδα 4 από 5 ημερών για 80

5. «ΚΛΕΜΑΝ»: 200 απολύσεις τους τελευταίους μήνες και μείωση του ωραρίου από 8 σε 7 ώρες για 900

6 «ΠΡΕΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΑ»: Εβδομάδα 4 από 5 ημερών για 100

7. «ΕΞΑΠΡΕΤ»: Εβδομάδα 4 από 5 ημερών για 100

8. ΚΑΖΙΝΟ ΞΑΝΘΗΣ: Ζήτησε 4ήμερο από 3 υπαλλήλους, οι 2 αρνήθηκαν και τους απέλυσαν

9. ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟΥ: Ζήτησε 4ήμερο από 3 υπαλλήλους, οι 2 αρνήθηκαν και τους απέλυσαν

10. ΒΙΟΜΕΤΑΛ: 3ήμερα σε 25 εργαζόμενους

11. ΦΙΕΡΑΤΕΞ: 4ήμερα σε 140 εργαζόμενους

Πηγή: Εργατικά Κέντρα

Τα κρούσματα μείωσης της εργάσιμης εβδομάδας είναι εντονότερα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τις καταγγελίες συνδικαλιστών στην Κρήτη το 50% των νέων συμβάσεων -που υπογράφονται εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου- αφορά τετραήμερη απασχόληση.

Αίσθηση προκάλεσε στη Βόρεια Ελλάδα και η ενέργεια της δυναμικής βιομηχανίας ανελκυστήρων Kleeman Hellas, που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει τη μονάδα της στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς, να προχωρήσει έστω και προσωρινά στην εφαρμογή επτάωρης εργασίας για 900 εργαζόμενους.

Η Hellenic Steel επίσης, εκτός από την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας, έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα τοποθέτησης σε διαθεσιμότητες 5-10 ημερών των 300 από τους 418 εργαζόμενους στη χαλυβουργία. Επίσης, σε διαθεσιμότητες και απολύσεις του 2% προχώρησε και η ΦΙΛΚΕΡΑΜ - JΟΝSΟΝ.

Στο Κιλκίς, επίσης, η ΠΥΡΑΜΙΣ προχώρησε σε τετραήμερη εργασία για 150 άτομα, η Πρεκονστρούκτα σε τετραήμερο για 100 άτομα, τα βαφεία ΤΕΞΑΠΡΕΤ για 100 άτομα, ενώ στον Βόλο τετραήμερο εργασίας εφαρμόζει και η NEXANS (καλώδια Βόλου).