Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 (Α')  


"Βόμβα" στις συλλογικές συμβάσεις βάζει η χαλυβουργία Hellenic Steel
 
Μακεδονία, Μαρ 27, 2009

"Απαράδεκτη, πρωτοφανή και προκλητική" χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της εταιρείας Hellenic Steel η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για "αποθράσυνση και εργοδοτική βουλιμία σε όλο της το μεγαλείο"

Θύελλα αντιδράσεων από συνδικάτα και εργαζόμενους ξεσήκωσε η προσπάθεια της χαλυβουργίας Hellenic Steel να καταργήσει την υπάρχουσα συλλογική σύμβαση εργασίας προσφεύγοντας στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας

Η εταιρεία, που ήδη έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 300 από τους 420 εργαζομένους σε αυτήν, δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι της συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αυξήσεις 5,5% το 2009 και ζητά από τον ΟΜΕΔ να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις. Τη σχετική προσφυγή την έκανε μάλιστα σε ώρα νεκρή, δηλαδή το απόγευμα της Τρίτης πριν από την αργία της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια με εξώδικο κοινοποίησε το σχετικό αίτημα στο σωματείο εργαζομένων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρεία βάλλει ευθέως κατά ισχύουσας συλλογικής σύμβασης και, όπως τονίζουν τα συνδικάτα, αυτό αντιστοιχεί σε "αιτία πολέμου".

«ΕΘΝΟΣ» 28/3

Άνοιξαν την κερκόπορτα στον εργασιακό Μεσαίωνα - Η κρίση άλλοθι για ελαστικό ωράριο και ψαλίδι στους μισθούς 

[…] Σε αρνητικό πρωταγωνιστή για τους εργαζόμενους εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πριν καν καταλαγιάσει ο θόρυβος και οι αντιδράσεις για την ενέργεια του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γιώργου Μυλωνά να προχωρήσει σε αναγκαστική μείωση των ωρών εργασίας των 1.200 εργαζομένων στην ΑΛΟΥΜΥΛ, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ήρθε η χαλυβουργία Hellenic Steel να καταγγείλει τη διετή συλλογική σύμβαση των εργαζομένων που ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2008, ζητώντας κυρίως να μη δώσει την προβλεπόμενη αύξηση του 5,5% για το 2009 από 1 Μαϊου.

Στην περίπτωση της ΑΛΟΥΜΥΛ αλλά και άλλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, που προχώρησαν στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι δεν ακολουθείται η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και κυρίως δεν τίθενται στο τραπέζι τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία κάθε επιχείρησης. Η εφαρμογή τους επιδιώκεται με απευθείας επαφή με τους εργαζόμενους, ενώ όπως έχει καταγγελθεί, υπάρχουν επιχειρήσεις (π.χ. ΑΛΟΥΜΥΛ, Καζίνο Ξάνθης κ.ά.) οι οποίες προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχτηκαν τη μείωση των ωρών εργασίας.

Οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τις ενέργειες του προέδρου του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνά φαίνεται πως υποχρέωσαν τον Σύνδεσμο να ανακρούσει πρύμναν. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Γ. Σταύρου, δήλωσε ότι μετά την καταγγελία της Hellenic Seel δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όπως εκτιμάται, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την προσφυγή θα είναι χρονοβόρα. Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσει ο ΟΜΕΔ αν θα την κάνει δεκτή, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ΣΕΒ -όπως δείχνουν τα πράγματα- δέχονται στη σημερινή συγκυρία να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, φοβούμενοι την έκρηξη που θα προκαλούσε. Παρ όλα αυτά στην περίπτωση που ο ΟΜΕΔ την κάνει δεκτή, τότε θα αποσταλεί στο παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ξεκινήσει νέα διαβούλευση μεταξύ της εταιρείας και του σωματείου των εργαζομένων για την υπογραφή νέα συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

"Ημερησία" 27/3

Riva: Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου η προσφυγή στον ΟΜΕΔ

 «Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιχείρηση ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με επίκληση την κρίση.

Την αφορμή έδωσε η κίνηση του χαλυβουργικού ομίλου Riva να προσφύγει στον ΟΜΕΔ για να καταστήσει ανενεργή τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε μόλις τον Ιούλιο του 2008 στη θυγατρική του Hellenic Steel, στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για σύμβαση διετούς διάρκειας την οποία θέλει να ακυρώσει μια εταιρεία η οποία είχε κέρδη τα 4 προηγούμενα χρόνια και είχε μοιράσει 150 εκατ. ευρώ ως μπόνους» ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρός της Ι. Παναγόπουλος δήλωσε ότι επιχειρείται να προσβληθεί το κύρος όλων των συμβάσεων εργασίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να κυρώσει με νόμο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στέλνοντας, έτσι, ένα μήνυμα στην αγορά.

Ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου, μιλώντας στην «Η», εξήγησε ότι η ΕΓΣΣΕ μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από τα μέρη τα οποία την έχουν υπογράψει. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες συμβάσεις οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ, μέχρις ότου υπάρξει νέα διαπραγμάτευση και συμφωνία.

Αποκλεισμός
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στη Hellenic Steel, που, ήδη, βιώνουν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, σήμερα θα αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας, στο ύψος των ΕΛΠΕ, ενώ ετοιμάζονται και για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν τελικώς το εγχείρημα της εργοδοσίας στεφθεί με επιτυχία και της επιτραπεί να μην καταβάλει την 3η δόση (σ.σ. αφορά, για το 2009, αύξηση 5,5%, από ένα σύνολο 11,90% στη διετία 2008-09) της ΣΣΕ, που η ίδια υπέγραψε.

«Στόχος τους είναι να καταργήσουν τη ΣΣΕ στην πράξη κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά», επισήμανε στην «Η» ο γ.γ. του σωματείου εργαζομένων στη Hellenic Steel, κ. Π. Χατζάκος, επιβεβαιώνοντας πως από χθες παρελήφθη το εξώδικο της εταιρείας, με το οποίο κοινοποιείται η προσφυγή του ομίλου Riva στη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία.

Αυξήσεις
Με επιχείρημα την οικονομική κρίση και τη μείωση των παραγγελιών, ο ιταλικός όμιλος ζητά ουσιαστικά για όσο διαρκεί η οικονομική συγκυρία να μη δοθούν αυξήσεις στο προσωπικό.

«Δεν έκανε όμως το ίδιο με τα golden boy της διοίκησης στα οποία πριν μόλις δύο μήνες τους κατέθεσε bonus για το 2008», ανέφερε ο κ. Χατζάκος και γνωστοποίησε ότι και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν εξώδικο προς την εταιρεία, για να καταθέσουν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση αυτή.

Παράλληλα, από την Τρίτη απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Απασχόλησης και ζητούν προστασία και παρέμβαση, ενώ στις προθέσεις τους είναι, επίσης, να αποταθούν και στους μετόχους μειοψηφίας (σ. σ. Τράπεζα Πειραιώς και ένας ιαπωνικών συμφερόντων χαλυβουργικός όμιλος κατέχουν το 49% του μετοχικού κεφαλαίου) για να διευκρινίσουν αν συμφωνούν με τις ενέργειες του πλειψηφούντος ομίλου Riva.

Ο τελευταίος έχει επιβάλει από τις 23 Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου καθεστώς διαθεσιμότητας σε 200 από τους 416 εργαζόμενους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να το επαναλάβει αν το κρίνει σκόπιμο.

 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 07:00

ΓΣΕΕ: Αντίδραση για εξώδικο της Hellenic Steel

Θεσσαλονίκη

Την ανατροπή της συλλογικής σύμβασης εργασίας επιδιώκει η διοίκηση της Hellenic Steel, προκαλώντας την άμεση και οξύτατη αντίδραση της ΓΣΕΕ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταδικάζουν ως παράνομες τις προσπάθειες προσβολής των σ.σ. εργασίας.

Μετά την έναρξη εφαρμογής, από τη Δευτέρα 23 του μήνα, του προγράμματος σταδιακής διαθεσιμότητας των εργαζομένων στο χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι του σωματείου έλαβαν χθες εξώδικο, με το οποίο ενημερώθηκαν για τη μη καταβολή, από 1ης Μαΐου, της προβλεπόμενης αύξησης του 5,5%.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2009

HELLENIC STEEL: ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η ΓΣΕΕ
Θα έχουμε πόλεμο για τη συλλογική σύμβαση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ


Όχι μόνο αιτία πολέμου, αλλά συνολικής ρήξης με τα συνδικάτα θα αποτελέσει η προσφυγή της «
Hellenic Steel» κατά της απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που όρισε την εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας, με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση «γιατί δεν έχει ακόμα κυρωθεί με νόμο η ΕΓΣΣΕ, και στους εργοδότες που επιχειρούν να την ανατρέψουν» δηλώνει «πως δεν θα επιτραπεί αμφισβήτηση των ιερών και οσίων για τους εργαζομένους».


Οι εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία και άλλες του κλάδου μετάλλου έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στο ύψος του Χαλυβουργείου.


Η «
Hellenic Steel» ζητεί κατάργηση της αύξησης 5,5% στους μισθούς και τροποποίηση της απόφασης για τις προσαυξήσεις στα νυχτερινά, τις υπερωρίες και τα κυριακάτικα, εφαρμόζει πρόγραμμα 10ήμερης διαθεσιμότητας για την πλειονότητα των 420 εργαζομένων, αλλά τον Ιανουάριο έδωσε μπόνους 150.000 ευρώ στα στελέχη της, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

«Η σύμβαση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, υποχρεωτική και όποιος δεν την εφαρμόζει παρανομεί», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μετά την έκτακτη σύσκεψη στη Συνομοσπονδία, με συμμετοχή του προέδρου του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλου.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού για χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων δίνει πάτημα και άλλοθι στις επιχειρήσεις», δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές των εργοδοτών.


«Η επίθεση των βιομηχάνων δεν αντιμετωπίζεται με συναίνεση», επισήμανε ο Μάκης Μαΐλης από το ΚΚΕ, και ο ΣΥΝ κάνει λόγο «για αντεργατική πρακτική που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου», καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει να κάνει τον "τροχονόμο"».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Β. Θωμαΐδης, είπε ότι η «
Hellenic Steel» πρέπει να πείσει ότι όντως συντρέχουν οι απαιτούμενοι λόγοι και εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα ακολουθήσει ντόμινο αντίστοιχων κινήσεων από άλλες επιχειρήσεις.