Επικαιρότητα - Σχόλια 

  

   ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008   

 


Ο επίσημος πληθωρισμός και η ελληνική πραγματικότητα – παραδείγματα από το κόστος των οδικών μεταφορών

Το θέμα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει χρησιμοποιηθεί για να αιτιολογήσει σημαντικότατες αυξήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με ενδεικτικές τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων από το 2004 κατά περίπου 50% (π.χ. τιμή αμόλυβδης βενζίνης 0,76 το λίτρο το 2004 – 1,117 € σήμερα, και ανεβαίνει), οι οποίες είναι υπερτριπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού. Παρότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα ακολουθούν στενά τις διεθνείς ανατιμήσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των καυσίμων στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στο 86% της μέσης τιμής στην ΕΕ15, όταν οι αποδοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στο 50% της ΕΕ15*.

* Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει καταθέσει η Ελλάδα τα μικτά εισοδήματα των εργαζομένων στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες (για επιχειρήσεις >10 ατόμων) αποτελούν το 50% των εισοδημάτων της ΕΕ-15) και το 55% της ΕΕ-27 (Eurostat, Απρ. 2008).

Ακόμη υπενθυμίζουμε την πικρή ιστορία των διοδίων:

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ακριβαίνουν τα διόδια (Πηγή: ΝΕΤ 8/4/2005 8:50:00 μμ)

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ακριβαίνουν οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς. Έτσι, η τιμή για τα ΙΧ καθορίζεται από το 1,40 και το 1,50 στα 2 ευρώ. Στους υπόλοιπους σταθμούς, τα διόδια αυξάνονται από 1,2 σε 1,7, από 1,8 σε 2,5, από 2 σε 2,80 και από 2,1 σε 3 ευρώ. Τα διόδια για τις μοτοσικλέτες αυξάνονται από 0,7 σε 1 ευρώ και από 0,9 σε 1,3. Τα φορτηγά θα πληρώνουν από 2,3 ευρώ 3,3, από 3 ευρώ 4,3, από 3,2 - 4,5 και από 3,5 - 5 ευρώ.

όπου βέβαια το εθνικό οδικό δίκτυο παρέμεινε στα ίδια χάλια έως και τις 2/4/2008 οπότε:

Νέες τιμές διοδίων (Πηγή: WWW.ΕRΤ.GR, 31 Μαρ. 2008)

Κατά 50% ακριβότερα θα πληρώνουν τα διόδια από την Τετάρτη όσοι οδηγοί κάνουν τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυξήσεις και στους βασικούς σταθμούς Αφίδνες*, Σχηματάρι, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

Κατά 50% ακριβότερα θα πληρώνουν τα διόδια από την Τετάρτη όσοι οδηγοί κάνουν τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Με τη νέα χρέωση ανα χιλιόμετρο, το κόστος των διοδίων, γι' αυτόν που θα διασχίσει ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο, φτάνει τα 15,4 ευρώ από τα 10, που είναι σήμερα. Η αντίθετη διαδρομή θα κοστίζει περίπου 3 ευρώ φθηνότερα. Οι νέες τιμές θα εισπράττονται στα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Τεμπών και Λεπτοκαρυάς από την εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ" που έχει αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας με τη μέθοδο της παραχώρησης. Και οι τέσσερις αυτοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν εφεξής και προς τις δύο κατευθύνσεις. 

*Βέβαια, είδαμε ήδη τα πρώτα βήματα βελτίωσης στο σταθμό Αφιδνών, στην περιοχή του οποίου το οδόστρωμα παραμένει επί χρόνια γεμάτο λακκούβες και ….  άμεσα τοποθετήθηκαν διαγραμμίσεις στα διόδια !!!!

(σσ. Πρώτες εμπειρίες ….. Όσο για το χρόνο αναμονής στα διόδια των Αφιδνών έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί!!!