Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

   ΣΧΟΛΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008  

 


 


2008 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ

5 Φεβρουαρίου 2008 Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου κατά την εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 

15 Φεβρουαρίου 2008 Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Δημοσίων Έργων κατά την κοπή πίττας του ΤΕΕ και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις - από τον ημερήσιο τύπο (Έθνος - Ναυτεμπορική)

«Ρήγμα» για το Ασφαλιστικό ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=430394)


Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμ. Ξανθόπουλος επικαλέστηκε τον Γ. Σουφλιά και τάχθηκε κατά της ενοποίησης των υγιών Ταμείων. Αιχμές για κατάρρευση του συστήματος με βάση θεωρία νομπελίστα Ρώσου επιστήμονα

Το πρώτο ισχυρό ρήγμα για το Ασφαλιστικό εμφανίστηκε χθες στην κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, εκπροσωπώντας τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά στην τελετή κοπής της πίτας του Τεχνικού
Επιμελητηρίου Ελλάδας, τάχθηκε στο πλευρό των μηχανικών στον αγώνα τους κατά της ενοποίησης του ταμείου τους με άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Ξανθόπουλος δεν περιορίστηκε στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά ζήτησε να μη θιγούν, γενικά, τα υγιή ταμεία και να μην παρασυρθούν στο «χάος» των γενικότερων προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Οι θέσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ προκάλεσαν αίσθηση, καθώς από όλους τους παραβρισκόμενους εκτιμήθηκε ότι απηχούν την άποψη του υπουργού Γ. Σουφλιά. Ο Θεσσαλός πολιτικός από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ασφαλιστικό στο τραπέζι έδειχνε να τηρεί αποστάσεις. Δεν εκδηλώθηκε όμως δημόσια και τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι πρώτα θα τοποθετηθεί στα κυβερνητικά όργανα.
Χθες, για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά του προωθούμενου σχεδίου για το Ασφαλιστικό, στο «παρά πέντε» των επίσημων εξαγγελιών για τα ταμεία από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα και μία μέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου των επιστημονικών φορέων, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κινητοποιήσεις.

Η ομιλία
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε πως θα την αναγνώσει κατά παράβαση των συνηθειών του να ομιλεί εκτός κειμένου. Δύο φορές αναφέρθηκε στον Γ. Σουφλιά και υπενθύμισε τη συμβολή του στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τάχθηκε αλληλέγγυος με τους μηχανικούς και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την
ανησυχία και την αγωνία τους.
«Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, που θα σφραγίσει το μέλλον 100.000 και πλέον συναδέλφων μηχανικών», τόνισε με έμφαση. Επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αντικειμενικά δεδομένα του προβλήματος, όπως τα
έχει αναλύσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ο υφυπουργός στη συνέχεια επέλεξε να αναπτύξει τον προβληματισμό του
κάνοντας χρήση των απόψεων του νομπελίστα χημικού και φυσικού Ilya Prigogine, ο οποίος είναι πατέρας της θεωρίας και της απόδειξης ότι το «χάος» μπορεί να γίνει «δημιουργία».
Υποστηρίζοντας λοιπόν πως το ασφαλιστικό μας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση ταχέως εξελισσόμενης εντροπίας, το δε υποσύνολό του, το ΤΣΜΕΔΕ, διαθέτει τη δύναμη και τη δυναμική και αναστρέφει την εντροπία στον χώρο του, τόνισε:
«Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα ελεύθερα να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχθούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μην τα καταδικάσετε, βουτώντας τα στο καταρρέον γενικό σύνολο».
Απευθυνόμενος στους μηχανικούς, ο κ. Ξανθόπουλος εκτίμησε πως η νέα χρονιά θα είναι δημιουργική αλλά και δύσκολη. «Δύσκολη κυρίως για τους νεότερους που αντιμετωπίζουν έναν σκληρό, ανελέητο μερικές φορές, ανταγωνισμό αλλά και εκμετάλλευση των προσόντων τους χωρίς το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα. Εύχομαι ειλικρινά να βρεθούν οι χρυσές τομές, χωρίς βέβαια να απεμπολήσουμε ως άτομα και ως σύνολο την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας». Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Κώστας Σπηλιόπουλος, πρότεινε στον υφυπουργό να στείλει τη θέση του στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά.
Στη χθεσινή τελετή παραβρέθηκαν ακόμα οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης και Οικονομικών Ν. Λέγκας, εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γρίβας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος υπήρξε ιδιαίτερα καταγγελτικός στην ομιλία του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «έλλειμμα δημοκρατίας» σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Δήλωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ενισχύσει κάθε κίνημα που ενεργοποιεί τους πολίτες και θα αντιταχθεί στη λογική ότι οι κυβερνήσεις που προκύπτουν από τις εκλογές έχουν λευκή επιταγή. Υπενθύμισε μάλιστα πως στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν περιλαμβανόταν πρόβλεψη για κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της ενοποίησης ή της «ομπρέλας» λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Αλαβάνος προανήγγειλε πως οι μηχανικοί θα αντισταθούν και θα ακυρώσουν την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την τοποθέτηση Ξανθόπουλου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008 11:49
Τελευταία Ενημέρωση : 06/02/2008 11:52

Aντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η τοποθέτηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις ενοποιήσεις των υγιών Ταμείων.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ΤΕΕ, ο κ. Ξανθόπουλος διαφώνησε ανοικτά με την ενοποίηση των ταμείων υγειονομικών, μηχανικών, νομικών και δημοσιογράφων στο ενιαίο ταμείο επιστημόνων, τασσόμενος κατά της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ σε αυτό.

«H βέλτιστη επιλογή είναι να μείνουν τα υγιή ταμεία ελεύθερα. Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχθούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για καλύτερο μέλλον, μην την καταδικάσετε "βουτώντας" τη στο καταρρέον γενικό σύνολο», υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Η τοποθέτηση του κ. Ξανθόπουλου προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιάννης Μανώλης και Θανάσης Γιαννόπουλος που ήταν και οι πιο αιχμηροί.

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο κ. Μανώλης ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Ξανθόπουλο «υιοθετημένο παιδί του κ. Σουφλιά», επικρίνοντας τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι είναι ο μόνος που έχει εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό.

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως υπάρχει θέμα με τις ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις για το Ασφαλιστικό.