Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

   ΣΧΟΛΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007  

 Νέες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των Διπλωματούχων Μηχανικών

Και ενώ οι μισθωτοί (κυρίως) Μηνανικοί αντιμετωπίζουν, στην πράξη πλέον, τις δυσμενέστατες επιπτώσεις του Ν. 3518/2006, η Κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη φάση της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σε βάρος αυτή τη φορά του συνόλου των ασφαλισμένων …

Δηλώσεις προέδρου ΤΕΕ για ΤΣΜΕΔΕ και ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 26/11/2007 5:24:25 μμ

"Οι μηχανικοί απορρίπτουν κάθε σκέψη για διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ, του οικονομικά ισχυρότερου ταμείου της χώρας", τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιάννης Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό.

Οπως είπε, το ταμείο οφείλει τη δύναμή του αφενός στις υψηλές εισφορές και ταυτόχρονα τις χαμηλές συντάξεις των ασφαλισμένων του και αφετέρου στην αυτοδυναμία και το αυτοδιοίκητό του. Με αυτές τις βασικές αρχές το ΤΕΕ απαντά σήμερα στην πρόκληση για ενοποίηση του Ταμείου του τεχνικού κόσμου"

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε να γίνουν συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και κοινές εκδηλώσεις με τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, φαρμακοποιούς και δημοσιογράφους.

"Ο τεχνικός κόσμος είναι αποφασισμένος να ορθώσει μέτωπο, όσο η κυβέρνηση δεν απορρίπτει τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενό τους", πρόσθεσε. "Είναι ντροπή, προκειμένου να λεηλατηθεί το ΤΣΜΕΔΕ, να δημιουργείται κλίμα ότι οι επιστήμονες αυτής της χώρας, εργαζόμενοι όπως οι άλλοι, αποτελούν συλλήβδην μια προνομιακή κάστα, αντί του ορθού ότι αποτελούν εν υπνώσει ένας από τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους", επεσήμανε ο κ.Αλαβάνος.


Ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι η κυβέρνηση "ομιλεί για ταμεία «πλουσίων» που πρέπει να συνεισφέρουν υπέρ των πτωχών ταμείων, παραγνωρίζοντας ότι στους επιστήμονες υπάρχει ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλοί μισθοί, εκμετάλλευση".

Είπε ακόμα ότι το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να αφεθεί με τους δικούς του πόρους να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οργανωτικά προβλήματα που έχει, τη λύση των οποίων έχει δρομολογήσει για την επόμενη τριετία. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι το ΤΣΜΕΔΕ "έχει δομηθεί στη λογική της μακροβιότητάς του, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση. Είναι το πιο «υγιές» ταμείο, με βάση όλους τους οικονομικούς δείκτες. Το αποθεματικό του ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα για τη χρήση του 2008 προϋπολογίζεται σε 235.499.700 ευρώ".

"Αυτό το αποθεματικό οφείλεται στους ασφαλισμένους του ταμείου, από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Σε αυτούς ανήκει. Δεν ανήκει στην Κυβέρνηση και η προσπάθεια να ληστευθεί από κάθε ασφαλισμένο το ποσό των 29.000 ευρώ από το αποθεματικό που του αντιστοιχεί (ως διασφάλιση στις συντάξιμες προσδοκίες του), θα αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που η δημοκρατία και η κοινωνία αντιμετωπίζει κάθε κλοπή: με προσφυγή στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια", είπε ο κ.Αλαβάνος.