Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006


  

[Με αφορμή ένα δημοσίευμα σε μια FREE PRESS εφημερίδα της Αθήνας]

«Το κράτος που με τρομάζει» του Μάκη Μηλάτου, Athens Voice (έκδοση 14-20 Δεκεμβρίου 2006):

 «Οι Γαλάτες φοβούνται να μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αν ζούσαν όμως σήμερα θα ανησυχούσαν για τις διοξίνες από τα γουρουνόπουλα, για τα χαλασμένα ψάρια του ψαρά ή πιθανόν για το μαγικό φίλτρο του δρυϊδη που θα ήταν συσκευασμένο και θα είχε λήξει. Μακάριοι ο Αστερίξ και ο Οβελίξ τριγυρνάνε στο δάσος και δεν τους τρομάζει τίποτα, στο δικό μας χωριό όμως δεν είναι έτσι. Το κράτος με τρομάζει πραγματικά. [...] Τώρα που τα πήραν όμως ακολουθούν το γνωστό ελληνικό ρητό: «Είπα, ξείπα». [...] Σημασία δεν έχει τι είπαν προχτές, σημασία έχει τι λένε τώρα. Έχουν πειστεί ότι έχουμε μυαλό αμοιβάδας κι ότι ξεχνάμε τι έχει συμβεί σε δευτερόλεπτα. [...] Όταν είσαι εξουσία δημοκρατικής χώρας και μπορείς να λες και να ξελές, τότε υπάρχει πρόβλημα και με την εξουσία και με τους πολίτες (φυσικά). [...] Ζούμε στο 2007, είμαστε στην (πολιτισμένη) Ευρώπη, κάποτε γεννήσαμε τη Δημοκρατία, κι όμως η εξουσία είναι ικανή να με τρομάζει, να αυθαιρετεί, να κάνει ό,τι της κατέβει. [...] Το κράτος με απειλεί, με φοβίζει, με τρομάζει, μου τα παίρνει με το έτσι θέλω, δεν μου εξασφαλίζει δικαιοσύνη, είμαι εκτεθιμένος και απροστάτευτος απέναντί του. [...] Σε λίγο είναι 2007, στον Άρη βρήκαν νερό, ..... κι εγώ ζω έναν εφιάλτη».

Ακόμη και στα ειδικά θέματα των Μηχανικών και της βιομηχανίας, η αλήθεια δεν απέχει πολύ από τις γενικότερες διαπιστώσεις του προαναφερθέντος άρθρου: το κράτος αντί να διορθώσει, να προασπίσει, να βελτιώσει Παιδεία, Υποδομές και Κοινωνία προβαίνει με γοργούς ρυθμούς στην (τυφλή) εκχώρηση των μεγάλων και κοινωνικά απαραίτητων βιομηχανικών μονάδων και υποδομών στον μάλλον ανώριμο και επικεντρωμένο στο (εύκολο) κέρδος ιδιωτικό τομέα. Η δε επιχειρηματικοποίηση των Πανεπιστημίων, συμφωνημένη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, προβάλλεται  ως σωτήρια για την οικονομία(!) χωρίς κανένα σοβαρό εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κοινωνία της γνώσης και την ανάπτυξη. Ειδικά την περίοδο που ξεκινάει το μεγαλύτερο ίσως και κρισιμότερο πρόγραμμα ανάπτυξης και συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης & 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ε&ΤΑ)!

Παράλληλα, «πλασάρονται» χωρίς καμία ιδιαίτερη αντίσταση νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις που έχουν σοβαρότατες μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, είτε πρόκειται για τα άρθρα 16 και 24 του Συντάγματος (μη κρατικά Πανεπιστήμια και περιβάλλον),  είτε πρόκειται για την τροπολογία περί ΟΤΕ, είτε για την πρόσφατη ψήφιση του νέου μίνι-ασφαλιστικού νόμου για τους Μηχανικούς.

Τελικά το επίφοβο (για τους μισθωτούς Μηχανικούς) νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2006, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα (κάτω από τη σκιά των συζητήσεων για το φορολογικό, τον ΟΤΕ και τον προϋπολογισμό) και έτσι από 1-1-2007:

  • Οι μισθωτοί Μηχανικοί, παλαιοί ασφαλισμένοι, με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1903,71 € (πλαφόν έτους 2006 για τον ασφαλιστέο μισθό μισθωτών - παλαιών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ) θα πληρώνουν μηνιαίες ασφαλιστικές κρατήσεις 457 €, με προοπτική αυτές να ξεπεράσουν τα 500 € (σε τιμές 2006), για να λαμβάνουν κύρια σύνταξη 816 € (σε τιμές 2006), η οποία θα συμπληρώνεται από την μονομερούς χρηματοδότησης ειδική προσαύξηση ύψους 1085 € (σε τιμές 2006).  Το ύψος δε της σύνταξης «ειδικής προσαύξησης» είναι τόσο υψηλό σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες από το νέο νόμο κρατήσεις για την ειδική προσαύξηση (σχέση παροχών – εισφορών 14,3 : 1), γεγονός το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα αυτής και την πιθανότητα μονομερούς αναπροσαρμογής σε βάρος αποκλειστικά των ασφαλισμένων βάσει ενδεχόμενης αναλογιστικής μελέτης.

  • Οι δε μισθωτοί Μηχανικοί, νέοι ασφαλισμένοι, με μικτές μηνιαίες αποδοχές 2500 € θα πληρώνουν αρχικά μηνιαίες ασφαλιστικές κρατήσεις 576 €, με προοπτική αυτές να ξεπεράσουν τα 600 € (σε τιμές 2006), ενώ παραμένει παντελώς αμφίβολο το ύψος των συντάξεων στο οποίο μπορούν να ευελπιστούν ότι θα λάβουν το έτος 2028 (όταν οι πρώτοι εξ αυτών συμπληρώσουν 35 έτη ασφαλιστικού χρόνου από το 1993), ενόψει μάλιστα και των μεγάλων ασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων» που αναμένονται σχεδόν με βεβαιότητα στο εγγύς μέλλον.

 Και όλα αυτά, ενώ λίγο καιρό πριν (κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής) εμφανίζονταν καθησυχαστικά δημοσιεύματα περί μη αυξήσεως των ασφαλιστικών εισφορών:

«Καθησυχάζει τους μηχανικούς ο Τσιτουρίδης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει, διαβεβαίωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος το Σάββατο μίλησε σε εκδήλωση του ΤΣΜΕΔΕ, ………»  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2006»

με παρόμοιου τύπου διαβεβαιώσεις να προβάλλονται και στο Δελτίο Ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης (ΝΕΤ, 3-12-2006) και ανάλογες δηλώσεις να συνεχίζονται από πλευράς Υπουργού ακόμη και σήμερα.  

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα