Επικαιρότητα - Σχόλια 

 

  

ΣΧΟΛΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006


  

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ ψηφίζεται στη Βουλή

Εάν σε αυτήν εδώ τη χώρα συνεχίζεται η παραπληροφόρηση ακόμη και προς τους Μηχανικούς που στο κάτω – κάτω είναι επιστήμονες της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, επιστήμονες της ανάλυσης και της επίλυσης προβλημάτων, και οι επαγγελματίες του σχεδιασμού πολύπλοκων συστημάτων, πότε επιτέλους μπορεί να περιμένει κανείς την εφαρμογή της αξιοκρατίας, τη διατύπωση της αλήθειας και τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση που θα έχουν ως κύριο στόχο το ευρύτερο κοινωνικό όφελος;

Σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής για την αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο θίγει ιδιαιτέρως τους μισθωτούς Μηχανικούς (www.steb.gr, Ασφαλιστικά Θέματα), παραθέτουμε τα παρακάτω αποσπάσματα, ευελπιστώντας σε μια ειλικρινέστερη και πιο δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών εν γένει.

Απόσπασμα 1ο: Από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 20-11-2006 (πηγή www.eleftherotypia.gr):

«Καθησυχάζει τους μηχανικούς ο Τσιτουρίδης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές και τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει, διαβεβαίωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος το Σάββατο μίλησε σε εκδήλωση του ΤΣΜΕΔΕ, ………»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2006»

[Το παραπάνω σλόγκαν συνεχίζει να διατυπώνεται ευρέως στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, με πιο πρόσφατη την αναφορά στο Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ την Κυριακή 3-12-2006.]

Απόσπασμα 2ο: Από το τετρασέλιδο της «Συμπαράταξης Μηχανικών για το ΤΕΕ» (η οποία υποστηρίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου) στο Ε.Δ. ΤΕΕ της 20ης Νοεμβρίου 2006 (σελ. 120):

 «Πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει αύξηση συντάξεων χωρίς αύξηση εισφορών;»

 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (βλ. Δελτίο Τύπου του ΣΤΕΒ της 21-11-2006 & www.steb.gr Ασφαλιστικά Θέματα):

 Μισθωτοί Μηχανικοί – παλαιοί ασφαλισμένοι:

  • Οι μηνιαίες κρατήσεις των μισθωτών Μηχανικών – παλαιών ασφαλισμένων (προ της 31-12-1992) αυξάνονται με την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά 130 €, με προοπτική (ρητή πρόβλεψη του νομοσχεδίου) να ανέλθει η πρόσθετη επιβάρυνση στα 180 € μηνιαίως σε σημερινές τιμές.
  • Παράλληλα, η προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο κύρια σύνταξη των 816 € το μήνα δεν είναι παρά το 42,9% του ασφαλιστέου μισθού (1903,71 € το μήνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία Μηχανικών), έναντι του 70% που ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ.
  • Η δε ειδική προσαύξηση (που πρόκειται για αυτασφάλιση, «χρυσώνει όμως το χάπι» στους Μηχανικούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη), ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναθεωρηθεί σε βάρος των ασφαλισμένων ή/και των συνταξιούχων, με βάση αναλογιστική μελέτη, καθώς δύσκολα θα μπορέσει να υποστηριχθεί η σχέση παροχών – εισφορών 14,3:1 που προβλέπεται αρχικά στο νομοσχέδιο.

 Μισθωτοί Μηχανικοί – νέοι ασφαλισμένοι:

  • Οι μηνιαίες κρατήσεις των μισθωτών Μηχανικών – νέων ασφαλισμένων (μετά την 1-1-1993) αυξάνονται κατά το ποσό που προβλέπεται για την ειδική προσαύξηση και το οποίο αρχικά ανέρχεται στα 76 €, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται να αυξηθεί τελικά στα 126 € μηνιαίως.
  • Έτσι, οι συνολικές κρατήσεις αυτής της κατηγορίας Μηχανικών υπερβαίνουν σημαντικά τις κρατήσεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
  • Είναι αμφίβολο όμως το ύψος των αναμενόμενων συντάξεων που πιθανότατα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα για το ΙΚΑ οριζόμενα πλαφόν (η κύρια σύνταξη για τους μισθωτούς Μηχανικούς – νέους ασφαλισμένους ήδη ορίζεται στο 60% του ασφαλιστέου μισθού έναντι του 70% που προβλέπεται στο ΙΚΑ).

 Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω δεινά για τους μισθωτούς Μηχανικούς, διάφοροι ειθύνοντες φαίνεται να έχουν περάσει το μήνυμα (όχι μόνον στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, αλλά ακόμη και στην αντιπολίτευση !!) ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για τους «οιονεί μισθωτούς» Μηχανικούς πρέπει να υπολογίζονται όπως ακριβώς και για τους μισθωτούς Μηχανικούς (βλ. παρακάτω αποσπάσματα από τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής). Η προφανής αιτιολόγηση είναι να μην υπάρχουν απώλειες εργοδοτικών εισφορών από το ΤΣΜΕΔΕ, λόγω αντιμετώπισης εργαζομένων με σχέση εξηρτημένης εργασίας Μηχανικών (που αμείβονται όμως με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) ως αυτοαπασχολούμενων. Ουδείς όμως αναφέρει ότι οι μηνιαίες ασφαλιστικές κρατήσεις (από την τσέπη των ασφαλισμένων, πέραν δηλαδή της εργοδοτικής εισφοράς και της κρατικής συμμετοχής) για τους μισθωτούς Μηχανικούς είναι σύμφωνα με το νομοσχέδιο σημαντικά υψηλότερες (κατά 50% και πλέον) από τις συνολικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών συμπεριλαμβανομένων (υπό το ισχύον καθεστώς) και των «οιονεί μισθωτών»!

Απόσπασμα 3ο: Από τα πρακτικά της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στις 15-11-2006:

 «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ' - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 τταρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.50 συνεδρίασε στην Αίθουσα 223 του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, […]

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. ): [...] Επιπλέον, κάνουμε τρεις προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να περιληφθούν στο νομοσχέδιο ή εν πάση περιπτώσει να δηλωθεί η βούληση του Υπουργού και η βούληση των Βουλευτών [..]

[...] Το τρίτο θέμα είναι ότι θέλουμε να υπάρχει αυτό το πνεύμα ή έστω να δηλωθεί ότι, όταν κάποιος δουλεύει σαν μισθωτός, ανεξαρτήτως, εάν δουλεύει και εμφανίζεται ως μισθωτός ή, ως οιωνοί μισθωτός με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή, σαν αυτοαπασχολούμενος, οι εισφορές του να αντιμετωπίζονται σαν εισφορές μισθωτού και από μεριάς δικής του και από μεριάς εργοδότη. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να υπάρχει ένα πολύ - μεγάλο κίνητρο στους εργοδότες να μη χρησιμοποιούν πια τους μηχανικούς ως πραγματικούς-μισθωτούς, αλλά με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κάτι που δε συμφέρει τους εργαζόμενους και σημαίνει και απώλεια για το Ταμείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): [...] Θα ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η Ο.Κ.Ε. στη γνώμη της για το νομοσχέδιο επισημαίνει ότι υφίσταται ζήτημα απώλειας εσόδων για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για εκείνες τις περιπτώσεις που καταβάλλονται εισφορές χωρίς αυτές να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. [...]

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του ΤΕ.Ε.): [...] Κυρία Χριστοφιλοπούλου, στο ταμείο έχουμε απώλεια εσόδων, εισφοροδιαφυγή και το κράτος είναι ο σημαντικότερος εισφοροδιαφεύγων. Συμφωνούμε απόλυτα με την ΟΚΕ και συγκεκριμένα κάποιοι μισθωτοί δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, άρα ασφαλιστικά αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και δεν πληρώνει ο εργοδότης τους τις εισφορές τους σε βάρος των ιδίων και του ταμείου. Είπαμε ότι αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. [...]»

 Το επίμαχο νομοσχέδιο που, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα είναι και νόμος του κράτους, πέραν του ότι θίγει όλως ιδιαιτέρως τους μισθωτούς Μηχανικούς (με τις κρατήσεις από την τσέπη των ασφαλισμένων να αγγίζουν το 25% των αποδοχών τους) και εντείνει την άνιση μεταχείριση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών ασφαλισμένων στον ίδιο φορέα Μηχανικών, «ανοίγει την πόρτα» για τις πολυσυζητημένες μεγάλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται μετά τις εθνικές εκλογές και την πλήρη ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η πρωτοποριακή (για την κυβέρνηση) ρύθμιση όπου: 

  1. Η εγγυημένη από το κράτος κύρια σύνταξη (ως κοινωνική ασφάλιση τριμερούς χρηματοδότησης) ελαχιστοποιείται σε ποσοστό μόλις 42,9% του ασφαλιστέου μισθού.
  2. Νομοθετείται η έννοια της συμπληρωματικής αυτασφάλισης, η οποία είναι  πλέον απαραίτητη κατόπιν της ελαχιστοποίησης της κύριας σύνταξης, αλλά και υποχρεωτική βάσει του νομοσχεδίου, και η οποία εξαιρείται εργοδοτικών εισφορών και κρατικής συμμετοχής.

 Το παράδοξο βέβαια είναι ότι οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο διαβούλευσης του νομοσχεδίου ήσαν λίαν περιορισμένες (κυρίως προερχόμενες από συγκεκριμένους Συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς Μηχανικών), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το Δελτίο Τύπου του ΣΤΕΒ της 22-11-2006, το οποίο κοινοποιήθηκε ευρύτατα στον πολιτικό, εργασιακό και δημοσιογραφικό χώρο την περίοδο της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μέχρι σήμερα έχει βρει ανταπόκριση μόνον από το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ !

Επιστροφή στην αρχική σελίδα